Bygninger står for nesten 40 % av verdens energiforbruk og CO₂-utslipp – og moderne bygg, som i utgangspunktet er designet for å være energieffektive, er intet unntak. Faktisk ser vi ofte at nye og teknologisk avanserte næringsbygg sløser store mengder energi – helt unødvendig.
Ifølge Andreas Gerhardsen Vikestad, Energianalytiker i Green Norway, er det ofte ikke teknologien det står på – men hvordan den brukes i praksis:
"Mange tror at nye bygg automatisk er energieffektive, men virkeligheten er langt mer kompleks. Moderne bygg har stort potensial, men det krever innsikt og oppfølging for å bli realisert."
Her er de 10 vanligste årsakene til at nye bygg sløser med energi – basert på Andreas sine erfaringer ute i felten:
Mange moderne bygg er utstyrt med avanserte SD-anlegg og tekniske installasjoner som i teorien skal sikre energieffektiv drift. Problemet oppstår når de som skal bruke systemene, ikke har fått tilstrekkelig opplæring eller nødvendig oversikt. Funksjoner forblir ubrukte, innstillinger justeres ikke – og systemene jobber ofte mot hverandre.
Et avansert anlegg trenger oppfølging for å fungere optimalt. Mange bygg overvåkes ikke aktivt – de bare «går og går». Uten periodisk justering og optimalisering kan selv de beste systemene ende opp med å bruke mer enn nødvendig
Det er ikke uvanlig at nybygg overleveres med tekniske feil, manglende funksjoner eller dårlig integrasjon mellom systemene. Eksempelvis kan varme- og kjølesystemer være dårlig koordinert, ventilasjonsanlegget være feildimensjonert, eller sensorer som skal optimalisere driften, fungere dårlig eller ikke i det hele tatt.
Mange tekniske installasjoner krever spesialisert innsikt for å driftes optimalt. Driftspersonell gjør en viktig jobb, men det er ikke alltid mulig å ha full kontroll på alle detaljer i stadig mer komplekse bygg. Her oppstår det ofte et gap mellom byggets muligheter og faktisk energiytelse.
En vanlig tankegang blant mange driftere og eiere er at moderne teknologier som varmepumpe, er så effektive at det ikke spiller noen rolle om systemene ikke er optimalt innstilt. Dette er en farlig, men vanlig, misforståelse – en moderne varmepumpe gir gode forutsetninger for lavt energiforbruk, men det oppnås ikke automatisk.
I mange bygg ser vi at varme og kjøling jobber mot hverandre i stedet for sammen. Dette kan skyldes dårlig systemintegrasjon, for kompliserte styringssystemer, eller at driftspersonell ikke har oversikt over hvordan de skal optimalisere driften. Resultatet blir at varme og kjøling ofte går samtidig, noe som er en klassisk energisløser.
Når små, manuelle justeringer utføres for å håndtere spesielle dager (som en konferanse eller en dag med ekstremt vær), blir de ofte ikke tilbakestilt etterpå. Slike «midlertidige løsninger» hoper seg ofte opp over tid og kan være vanskelige å få oversikt over.
Energibehovet varierer stort med årstidene – men mange bygg bruker fremdeles de samme innstillingene året rundt. Manglende justering mellom sommer og vinter, og særlig i overgangssesongene, fører til energisløsing som enkelt kunne vært unngått.
For å spare penger velges det ofte enklere løsninger og det kuttes i opplæring og dokumentasjon. Dette kan føre til dårlig samspill mellom tekniske systemer og høyere energiforbruk over tid. Vi ser ofte at viktige funksjoner mangler i SD-anlegget – funksjoner som er nødvendige for effektiv drift og forbrukshåndtering.
Moderne bygg har ofte mange avanserte systemer – som ventilasjon, oppvarming, kjøling og solskjerming – men disse snakker ikke alltid godt sammen. Uten god integrasjon og løpende optimalisering kan systemene ende opp med å levere med lavere kvalitet, enn summen av hver anleggsdel individuelt. I noen tilfeller er det heller ikke mulig å justere viktige reguleringsparametere, noe som gjør det vanskelig å tilpasse driften til byggets faktiske behov.
Energieffektivisering i nye bygg krever mer enn bare ny teknologi
Det hjelper lite med moderne løsninger hvis de ikke fungerer i praksis. Ofte oppdages problemet først når strømregningen kommer – og da har man allerede tapt både energi og penger.
– Et bygg på 5000 kvadratmeter kan lett sløse bort over 150 000 kWh i året. Det tilsvarer flere hundre tusen kroner i unødvendige kostnader, sier Andreas.
La Green Norway hjelpe deg å ta kontroll
Hos Green Norway fokuserer vi på å optimalisere det du allerede har. Vi identifiserer skjulte energityver og sikrer at eksisterende systemer jobber sammen – smart og effektivt.
Energieffektivisering handler ikke bare om teknologi. Det handler om innsikt, kompetanse og kontinuerlig oppfølging.
Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat – og se hvor mye du kan spare.